Școala Încrederii intră în noul an școlar cu încă 50 de școli, 50.000 de elevi și semnează un parteneriat strategic cu cluburile Rotary Internațional District 2441 România și Republica Moldova

Școala Încrederii, procesul național de transformare a școlilor și grădinițelor de stat din România, a intrat în cel de-al doilea an de intervenții. Celor 54 de școli și grădinițe care au absolvit anul I li s-au mai adăugat alte 50, însumând, în total, 50.000 de copii și peste 5000 de adulți din școlile înscrise în proces (profesori și personal administrativ). În această lună, Școala Încrederii a devenit partener național pentru educație al Rotary Internațional District 2441 România și Republica Moldova.

 

Procesul Școala Încrederii a debutat în septembrie, anul 2020, cu 54 de școli și grădinițe de stat, iar, în luna mai a acestui an, atunci când s-a deschis perioada de înscriere pentru anul doi, au aplicat peste 380 de școli. Dintre acestea au fost selectate 50, iar restul vor rămâne pe lista de așteptare pentru anii următori. Astfel, în anul școlar care a început pe 13 septembrie, în școlile și grădinițele de stat parte din procesul Școala Încrederii, au pășit peste 50.000 de elevi și mai bine de 5000 de profesori și personal administrativ. Obiectivul anunțat pentru anul 2030 rămâne neschimbat: peste un milion de copii care să învețe într-o Școală a Încrederii.

 

Intervențiile în noul an școlar au început în luna octombrie și se vor desfășura atât față în față, cât și on-line, în funcție de modul de funcționare a școlilor, influențat de situația pandemică din fiecare localitate.

 

“Anul I de Școala Încrederii ne-a învățat foarte multe, de la modul în care am gândit intervențiile în școli, temele și practicile abordate, și până la adaptarea față de situația pandemică și mutarea cursurilor în on-line. Este extraordinar că există un foarte mare interes în rândul școlilor pentru schimbare, este foarte valoros că avem profesori și părinți care înțeleg că rezultatele academice pot fi obținute fără costuri emoționale, adică fără pedeapsă, critică, judecată, rușinare și abuz. Pentru noi este foarte important că, în călătoria noastră, primim un sprijin atât de consistent precum cel venit din partea partenerului național Rotary. Avem nevoie de încredere că putem schimba lucruri, că putem muta munții în educație. Vom continua intervențiile în anul doi, vom vorbi despre ce înseamnă ca elevii să aibă spațiu, iar școala și lecțiile să fie memorabile, astfel încât aceștia să vină cu plăcere la școală”, a spus Ruxandra Mercea, cofondator al Școlii Încrederii.

 

Bugetul total anual al Școlii Încrederii, susținut exclusiv din donații de la companii și persoane fizice, atinge suma de un milion de euro.

 

“Am ales să susținem Școala Încrederii pentru ca elevii să aibă parte de alt fel de experiențe și metode de învățare. Credem că elevii trebuie să poată beneficia de cele mai bune șanse pentru viitor, iar educația ne poate da siguranța că generațiile viitoare își vor atinge adevăratul potențial și vor avea abilitățile necesare pentru a cunoaște succesul în viața personală și profesională. Ne propunem să învățăm cu toții să avem încredere, să recâștigăm acest sentiment. Elevii să aibă încredere că profesorul de la clasă depune toate eforturile pentru a se pune la punct cu materia și să le ofere cea mai bună experiență educațională. Profesorii să aibă încredere în abilitățile elevilor și să nu îi judece neapărat după rezultatul unui test, să privească în ansamblu o generație foarte deosebită față de cea de acum 20-30 de ani. La un moment dat, copiii să aibă acel sentiment de încredere că pot face tot ceea ce își doresc în viață”, a spus Florin Marginean (Guvernator Rotary Internațional District 2441 România și Republica Moldova 2022-2023), declarație susținută și de Adrian Luca (Guvernator Rotary Internațional District 2441 România și Republica Moldova 2021-2022) .

Despre Școala Încrederii:

 Într-o țară în care aproape 90% dintre oameni consideră că nu pot avea încredere în cei din jurul lor*, Școala Încrederii este primul proces care abordează sistemul educațional din perspectivă integrată – profesori, copii, părinți -, cu focus pe cultivarea relațiilor sănătoase între adulți și copii.

Echipele de facilitatori (profesori, traineri și psihoterapeuți) lucrează cu directorii, profesorii și părinții din școlile înscrise în proces la schimbarea modului în care aceștia gândesc și acționează. Astfel, copiii învață din relația cu fiecare adult cum să fie încrezători și să aibă o viață împlinită.

Profesorii își dau seama că lecția e despre copii și îi implică în 80% din timpul alocat lecției, învață împreună să-și comunice emoțiile și să se exprime fără să țipe, iar catalogul nu mai este trântit pe masă și nu mai funcționează ca instrument de constrângere. Astfel, construim o școală fără abuz, critică, pedeapsă sau rușinare. Școala Încrederii este un proces care se întinde pe o perioadă de minimum cinci ani pentru fiecare școală și a fost fondat de Ruxandra Mercea și Domnica Petrovai.

*conform Atlasuluil Valorilor Sociale: România la 100 de ani.

 

Despre Rotary:

 Rotary International este o organizație de caritate cu 1,2 milioane de membri constituiți în peste 35.000 clubur,i în aproape toate țările din lume. De mai bine de 100 de ani, Rotary a unit lideri care se angajează să își folosească expertiza pentru a lua măsuri și pentru a-și îmbunătăți comunitățile. Cluburile Rotary sunt accesibile pentru persoane din toate culturile și etniile și nu sunt afiliate cu nicio organizație politică sau religioasă. Activitatea rotarienilor se extinde peste rotarieni ca persoane fizice și cluburi Rotary, incluzând și alte persoane care au ca scop să servească, aducându-și contribuția la activitatea organizației. Grupuri, precum Rotaract, Interact, și Rotary Community Corps, servesc alături de cluburile care sponsorizează, având ca scop îmbunătățirea calitatii vieții în comunitățile lor.

Adaugă comentariu

De D.C.

We are social

Ultimele articole