(VIDEO) Cristi Puiu, discurs virulent anti-mască, aseară, la avanpremiera ultimului său film, la TIFF

(

Regizorul Cristi Puiu (53 de ani) a fost protagonistul unui moment surprinzător și ciudat, deopotrivă, aseară, la proiecția ultimului său film, Malmkrog, desfășurată într-una din grădinile USAMV, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Puiu a criticat dur guvernul PNL din cauza restricțiilor impuse în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus, precum și obligativitatea purtării măștii în spații deschise. „Nu putem fi tratați ca niște vite!”, a tunat regizorul român, așa cum puteți vedea în video-ul de la finalul articolului.

În scurtul său discurs, Cristi Puiu nu a vorbit mai deloc despre filmul care avea să ruleze și care, printre altele, a fost primit foarte bine la Festivalul de la Berlin, ultimul mare eveniment de profil înainte de instaurarea stării de urgență în mai toată Europa. Cineastul i-a compătimit, însă, pe spectatorii care au fost nevoiți să urmărească un film de 200 de minute având măștile pe figură.

„Îmi pare rău pentru dumneavoastră, este un film de 200 de minute. Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Şi eu vă rog să plecaţi atunci când aţi simţit că trebuie să ieşiţi, că nu mai suportaţi, să plecaţi, vă rog foarte mult. Dacă dumneavoastră sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi, este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie ’89 şi care au zis ‘Nu’ dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor este inacceptabil”, a atacat Cristi Puiu.

Acesta a luat, oarecum, peste picior și comportamentul clujenilor care respectă, în marea lor majoritate regulile impuse de autorități. „Cred că e foarte mișto că aici, la Cluj, se respectă regulile, dar dacă mâine o să vă spună cineva că trebuie să mergeți în mâini, asta o să faceți. O să mergeți în mâini pe Eroilor”, a mai spus acesta, înainte să lase microfonul și să se grăbească spre ieșire.

Discursul extrem de virulent al lui Cristi Puiu este cu atât mai surprinzător cu cât a avut loc la un eveniment organizat în niște condiții foarte grele, sub supravegherea strictă a autorităților, și care s-a desfășurat impecabil până în aceste momente. De altfel, TIFF este printre puținele festivaluri de film care vor avea loc în Europa, în acest an, și e primul care a ridicat cortina.

Mai jos, vedeți întreaga scenă.

Discurs șocant anti-mască al lui Cristi Puiu!Unul dintre cei mai apreciați regizori români ai noului val, Cristi Puiu, s-a lansat aseară, la proiecția ultimului său film, Malmkrog, într-un atac extrem de dur la adresa autorităților pentru impunerea măștii la evenimentele în aer liber. În cadrul unui festival în care totul a mers fără cusur, în ciuda măsurilor și restricțiilor existente, Puiu nu s-a ferit să vorbească despre “dictatura” sanitară, dar și despre obediența clujenilor în fața situației. “Probabil că dacă vi se va cere se mergeți în mâini pe Eroilor, o veți face”, a spus el. Din public s-au auzit aplauze răzlețe de aprobare, dar și reacții critice: “OK, vedem și noi filmul?” Malmkrog by Cristi Puiu a rulat aseară, la USAMV, pentru prima dată în România, după premiera de la Berlinale – Berlin International Film Festival.

Publicată de sutea.ro pe Vineri, 7 august 2020

Despre autor

Adaugă comentariu

We are social

Ultimele articole