Din 2020, la Cluj va circula un autobuz autonom: recunoaște toate semnele de circulație, trecerile de pietoni, celelalte autoturisme, bicicliștii, pietonii

Primele autobuzele autonome pe care Primăria Cluj-Napoca vrea să le cumpere au dimensiuni reduse, putând transporta 10 – 12 călători. Cel puțin în primă fază, ele vor circula pe o linie nou înființată, care va avea un traseu ce va acoperi doar zona centrală a orașului.

Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a anunțat la Radio Cluj că municipalitatea se pregătește pentru lansarea licitației de achiziție a mai multor autobuze fără șofer:

Până săptămâna viitoare vom semna parteneriatul cu Universitatea Tehnică pentru a pregăti caietul de sarcini și documentația necesară pentru achiziția acestor autobuze autonome fără șofer, urmând ca în primăvară să lansăm licitația pentru achiziția acestor mijloace de transport.

Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.

Ovidiu Cîmpean spune că numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic:

Autobuzele autonome sunt dotate cu tehnologie care recunoaște toate semnele de circulație, trecerile de pietoni, celelalte autoturisme, bicicliștii, pietonii, dar și alte obstacole care pot să apară, astfel încât să aibă o siguranță foarte mare în trafic. Lucrăm la proiect de la începutul acestui an, am testat ideea în mai multe grupuri de lucru și am ajuns în această fază, de a semna un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a avea, începând de anul viitor, un autobuz autonom care să circule în municipiu.

Clujul va fi primul oraș din țară care va pune în circulație un autobuz fără șofer. Astfel de mijloace de transport în comun circulă deja pe străzile altor orașe europene precum Paris, Viena și Lyon.

Costul unui autobuz autonom este estimat între 250.000 și 350.000 de euro. Odată cu întocmirea caietului de sarcini, Primăria va avea o evaluare mai clară și tot atunci, spune Ovidiu Cîmpean, va fi stabilit și numărul autobuzelor care vor fi cumpărate.

Adaugă comentariu

De C.D.C.

We are social

Ultimele articole